1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Minder slachtoffers bij nieuwe aardbeving Nepal

Het aantal slachtoffers van de nieuwe zware aardbeving in Nepal is naar beneden bijgesteld. De regering meldt dat er 37 mensen zijn omgekomen. Vanochtend werd nog gesproken van zeker 40 doden.

De meeste slachtoffers vielen in dorpen en stadjes ten oosten van Kathmandu. Ruim 1100 mensen raakten gewond bij de nieuwe beving. Ook in buurland Tibet viel een dode en in India kwamen 17 mensen om het leven.

Het epicentrum van de aardbeving lag dicht bij de Mount Everest, aan de grens met China. De aardschok deed zich voor op een diepte van 19 kilometer en had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de nieuwe beving ligt op zo'n 200 kilometer van de beving van 25 april.

Correspondent Joeri Boom: "Je kunt spreken van een getraumatiseerde natie"

Volgens NOS-correspondent Joeri Boom is het lagere aantal doden te verklaren doordat veel gebouwen al waren ingestort bij de vorige aardbeving. "Alles wat kapot kon, was al kapot. De gebouwen die nog wel overeind stonden waren vaak zwaar beschadigd en daar durfden mensen niet meer in te wonen. Dus ze leefden op straat en dat is hun geluk geweest."

Ook is volgens Boom de hulpverlening nu veel sneller op gang gekomen dan bij de vorige aardbeving. "Er zijn nog veel internationale medische teams aanwezig in Nepal en ook zijn er op dit moment veel helikopters in het land. Daarmee zijn al meteen de buitengebieden gecontroleerd en de verwachting is dat het dodental niet veel verder zal oplopen."

De nieuwe beving maakte weer veel emoties los

Dat Nepal nu binnen korte tijd twee keer door een aardbeving is getroffen is niet uitzonderlijk, zegt seismoloog Bernard Dost van het KNMI. "De vorige beving heeft een stuk van de breuk geactiveerd van zo'n 150 kilometer lengte", zegt Dost. "Deze beving zit net ten oosten daarvan. Als een stuk van een breuk beweegt, zoals bij de beving in Nepal, dan neemt aan het einde daarvan de spanning toe. Als het volgende stuk dan ook net op springen staat, dan kan dat ook gaan bewegen."

De inzamelingsactie voor Nepal van de samenwerkende hulporganisaties op giro 555 gaat verder. Voor de actie worden nieuwe spots ingesproken en de advertenties waarin mensen worden bedankt voor hun bijdrage worden voorlopig ingetrokken. Tot nu heeft de actie al bijna 19 miljoen euro opgeleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl