Een geitenboerderij
NOS Nieuws

Hollandse geitenkaas krijgt EU-keurmerk

Hollandse geitenkaas krijgt van de EU een zogeheten Beschermde Oorsprongsbenaming. Dat betekent dat zulke kaas voortaan alleen Hollandse geitenkaas mag heten als die in Nederland is gemaakt met Nederlandse geitenmelk. Ook moet de kaas op traditionele manier zijn bereid en gerijpt.

De Nederlandse Geitenzuivel Organisatie (NGZO) is "trots en blij", blij met het keurmerk. "Het betekent voor ons dat Hollandse geitenkaas door de Europese is erkend als een echt, uniek, Nederlands product", zegt Onno Boersma van de NGZO. De halfharde kaassoort onderscheidt zich volgens Boersma vooral van andere kazen door zijn frisse smaak.

De geitenmelksector in Nederland bestaat uit zo'n 365 bedrijven. Die produceren jaarlijks zo’n 220 miljoen kilo melk, waarvan een deel tot kaas verwerkt wordt.

Parmaham en fetakaas

In totaal hebben in Europa meer dan duizend producten een Beschermde Oorsprongsbenaming vanwege hun oorsprong, samenstelling of traditionele productiemethode.

Voorbeelden zijn parmaham uit de regio rond Parma en fetakaas uit Griekenland. In Nederland hebben onder meer de Opperdoezer Ronde, Boeren-Leidse kaas met sleutels en Kanterkomijnekaas een Beschermde Oorsprongsbenaming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl