Jesse Klaver wordt de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks ANP

GroenLinks heeft in een nieuwe fase een nieuwe leider nodig. Dit is de reden van mijn vertrek als fractievoorzitter, zei Bram van Ojik op een persconferentie vanmiddag in Den Haag. Hij stopt ook als Kamerlid omdat hij de nieuwe leider niet voor de voeten wil lopen. De GroenLinks-fractie heeft Jesse Klaver gekozen als nieuwe voorzitter. 

Klaver heeft grote ambities voor zijn partij. "Het tij in de samenleving keert. En ik heb goed nieuws. De samenleving hebben we zelf opgebouwd en we kunnen hem dus zelf ook weer veranderen. En dat geeft hoop. Mijn adviseurs hebben mij afgeraden dit te zeggen, want het zijn grote woorden. Maar de Nederlandse kiezer zou met minder geen genoegen moeten nemen."

Reliëf

Eerder zei Van Ojik dat hij er ongelofelijk veel vertrouwen in heeft dat Klaver met de andere Kamerleden "die nieuwe fase reliëf kan geven".

Volgens Van Ojik heeft hij zelf zijn belangrijkste doelstelling behaald. In 2012, na het vertrek van Jolande Sap, is hem gevraagd om het vertrouwen in GroenLinks bij de leden en de kiezers terug te brengen. "Daarin ben ik geslaagd, al zeg ik het zelf, en daarom draag ik het stokje nu over." 

Brief

Vanmorgen maakte Van Ojik zijn vertrek bekend in een brief aan de partijleden. Hij was sinds oktober 2012 de voorman van GroenLinks, na het vertrek van Jolande Sap. De partij verloor bij de Tweede Kamerverkiezingen zes van de tien zetels. 

Jesse Klaver is sinds 2010 Kamerlid. Hij wordt nu de jongste fractievoorzitter in de parlementaire geschiedenis.  

'Van Ojik kwam in 2012 om de rust te herstellen'
GroenLinksleider Van Ojik maakt plaats voor Jesse Klaver
Jesse Klaver wordt de nieuwe partijleider van GroenLinks

STER reclame