Jef Geeraerts ANP

Schrijver Jef Geeraerts (85) overleden

time icon

De Vlaamse schrijver Jef Geeraerts is op 85-jarige leeftijd overleden. Zijn dochter heeft dat laten weten aan Belgische media. Geeraerts was vooral bekend van de romancyclus Gangreen en van misdaadromans, waaronder De Zaak Alzheimer.

Begin jaren 60 begon Geeraerts te schrijven over zijn ervaringen in de Belgische kolonie Congo, waar hij een militaire eenheid had aangevoerd. Het leidde onder meer tot zijn debuut Ik ben maar een neger en tot vier romans in de Gangreen-reeks, waaronder Black Venus en De goede moordenaar.

De Gangreen-boeken, die bol stonden van de erotiek en maatschappijkritiek, veroorzaakten in België veel ophef. Geeraerts werd beschuldigd van racisme en zedenbederf. Waarschijnlijk mede door die publiciteit werden zijn boeken bestsellers.

Gouden Strop

Later in zijn carrière stortte Geeraerts zich op de misdaadliteratuur. De Zaak Alzheimer kreeg in 1986 de Gouden Strop voor beste misdaadroman van het jaar en werd in 2003 verfilmd.

De laatste jaren, na de dood van zijn vrouw, kwam Geeraerts niet meer in het openbaar en schreef hij niet meer. Vorige week zei hij nog tegen het tijdschrift Humo dat hij het einde zag naderen. "Nu rest mij alleen nog de dood. Je kan niet blijven leven, hé, de datum nadert."

STER Reclame