Rein van den Broek, eind jaren 70 ANP

Componist en trompettist Rein van den Broek, die de begin- en finishtune voor NOS Radio Tour de France maakte, is op 69-jarige leeftijd overleden. Hij stierf afgelopen weekend in een ziekenhuis in Blaricum aan hartfalen, meldt De Gooi- en Eemlander.

Van den Broek was een van de leden van de symfonische rockband Ekseption, die eind jaren 60 en begin jaren 70 succes had. Na het uiteenvallen van die band werd hij café-eigenaar in Hilversum en werkte hij als trompettist en componist in allerlei verbanden. 

Het nummer Trumpet Cross schreef Van den Broek als tune voor een wervingsspotje voor het leger. Zijn buurman Herman van der Velden, muzieksamensteller bij de NOS, hoorde het en wilde het gebruiken voor NOS Radio Tour de France. 

Metropole

En zo werd Trumpet Cross in 1983 de begintune en Tarantuella, ook van Van den Broek, de finishtune. Ze werden ingespeeld door het Metropole Orkest, dat de nummers twee jaar geleden in een nieuw jasje stak.

Bij die gelegenheid zei Van den Broek dat hij trots was dat hij iets heeft gemaakt dat al zo lang meedraait: "Het nummer is uitgegroeid tot een begrip en dat al meer dan dertig jaar. Hoor je Trumpet Cross en Tarantuella, dan denk je aan zomer, vakantie en wielrennen. Of je wilt of niet."

Zomer, vakantie en wielrennen: Radio Tour

Van den Broek kwam uit een muzikale familie. Zijn vader Rinus was trompettist bij enkele gerenommeerde orkesten en zijn dochter Marleen is onder de naam Marlayne bekend geworden als zangeres en presentatrice.

STER reclame