1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

'Onbegrijpelijk dat mensen moeite hebben met een kus'

Homobelangenorganisatie COC ziet weinig verbetering in de acceptatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders in de samenleving. "Het laagje acceptatie is dunner dan het lijkt", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke in een reactie op een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Uit het rapport komt naar voren dat homoseksualiteit steeds meer wordt geaccepteerd, maar homo's die bijvoorbeeld zoenend of hand in hand op straat lopen, worden door een relatief grote groep als aanstootgevend beschouwd.

Ineke noemt het onbegrijpelijk dat zo veel mensen moeite hebben "met iets liefdevols als een kus of hand in hand lopen". "Dat zou geen aanleiding moeten zijn om mensen na te roepen of om te schelden", zegt Ineke in het NOS Radio 1 Journaal.

Voorlichting

De COC-voorzitter vermoedt dat de negatieve houding ermee te maken heeft dat de wettelijke positie van lhbt's (lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders) wel sterk is verbeterd: "Daardoor is de zichtbaarheid van lhbt's groter en mensen voelen zich daar blijkbaar ongemakkelijk bij."

Sinds drie jaar is voorlichting over lhbt verplicht op scholen in het primair en voortgezet onderwijs, maar Ineke wil dat er nog meer aandacht voor komt. "Het zou ook verplicht moeten worden op de docentenopleiding. Beter getrainde docenten kunnen betere voorlichting geven en met jonge kinderen begint het allemaal. Ja, ook ouders moeten een rol spelen, maar daar hebben we minder invloed op."

Het COC merkt op dat Nederland in een eerder onderzoek uit 2013 nog bovenaan stond in Europa als het gaat om acceptatie van homoseksualiteit. Inmiddels is de acceptatie in Zweden, Spanje en IJsland groter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl