
Homo's meer geaccepteerd maar liever niet zoenend op straat
Steeds meer Nederlanders staan positief tegenover lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders, maar twee zoenende mannen in het openbaar wordt door 35 procent als aanstootgevend beschouwd. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een onderzoek in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Bij zoenende vrouwen is dat percentage met 24 veel lager; bij een zoenend heterokoppel is dat percentage 12.
Meer dan een kwart (28 procent) van de ondervraagden heeft er ook moeite mee als homo's op straat hand in hand lopen. Onder groepen als 70-plussers, streng-religieuzen en mensen met een migrantenachtergrond zijn twee keer zoveel mensen negatief over homo's en biseksuelen. Vrouwen en hogeropgeleiden zijn over het algemeen toleranter.
Sinds de jaren 60 denkt Nederland steeds positiever over homoseksualiteit. Ook recentelijk nam de acceptatie toe. In 2006 was het aandeel mensen dat negatief dacht over homoseksualiteit 15 procent, in 2012 was dit gedaald tot 8 procent. Ruim 90 procent van de Nederlanders vindt dat homo's en lesbiennes hun leven moeten kunnen leiden zoals zij dat zelf willen.
'Dun laagje'
"Het lijkt er dus op dat voor het overgrote deel van de Nederlandse bevolking lhb-personen en gelijke wetten voor lhb (lesbiennes, homo's en biseksuelen) en heteroseksuele burgers geen probleem zijn, maar dat (zichtbaar) intiem gedrag van lhb’s bij een niet te verwaarlozen deel op weerstand stuit", concludeert het SCP. Seks tussen twee mannen wordt bijvoorbeeld door 27 procent van de Nederlanders als "walgelijk" bestempeld, als het gaat om lesbiennes die seks hebben is dat 11 procent.
Het percentage mensen dat negatief staat tegenover transgenders is 11. Volgens het SCP hebben wel meer mensen bezwaren tegen het geven van een financiële vergoeding voor geslachtsaanpassende operaties.
Homobelangenorganisatie COC stelt in een reactie dat "het laagje acceptatie van lesbiennes, homo's, bi's en transgenders dun blijft". "Er is nog veel om voor te vechten als zo veel Nederlanders moeite hebben met iets onschuldigs en liefdevols als een kus of hand in hand lopen", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.
Partijen willen hogere lasten voor bedrijven, blijkt uit doorrekeningen CPB
VVD en SGP laten de lasten voor het bedrijfsleven stijgen met 3,5 miljard euro, de PvdA met 42 miljard euro.
- liveblog
Vorige week bijna 7000 avondklokboetes • Brussel: snel voorstel voor vaccinbewijs
Het coronanieuws van maandag 1 februari.
Baudet: corona niet bewust wereld in geslingerd
De lijsttrekker van Forum was vanochtend te gast bij de NOS.