Turkse oud-president Evren (97) overleden

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Turkse oud-president Evren overleden

In een militair ziekenhuis in Ankara is de Turkse oud-president Kenan Evren overleden. Hij is 97 jaar geworden. Hij was al een tijd ziek en kon niet meer zelfstandig ademen.

Generaal Evren leidde een militaire staatsgreep in 1980 en werd daarna de zevende president van Turkije. Hoewel het leger vaker de macht greep, was zijn staatsgreep de bloedigste.

Afgelopen zomer werd Evren veroordeeld tot levenslang voor die staatsgreep. Ook oud-luchtmachtcommandant Tahsin Sahinkaya (89) kreeg levenslang. Evren en hij waren de enige nog levende coupplegers.

Executies

Onder Evrens bewind werden tot 1989 honderdduizenden mensen gearresteerd en tientallen mensen geëxecuteerd. Nog eens tientallen bezweken aan marteling en tienduizenden werden verbannen. Het regime had het vooral voorzien op Koerden en op linkse burgers en politici.

De oud-president heeft de staatsgreep altijd verdedigd met de stelling dat Turkije slecht bestuurd werd omdat het land veel te gepolariseerd was.

STER Reclame