EPA
NOS Nieuws

Jemenieten op de vlucht voor Saudische luchtaanvallen

Saudi-Arabië wil binnenkort een humanitair bestand in Jemen, maar voert eerst nog een zwaar offensief uit op doelen van de sjiitische rebellen in het land. Bij tientallen bombardementsvluchten zijn vannacht en vandaag veel verwoestingen aangericht. Zo is ook een historische moskee in de provincie Saada verwoest.

In de noordelijke provincie zijn honderden Jemenieten op de vlucht geslagen voor de luchtaanvallen van de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. Met pamfletten die vrijdag met vliegtuigen werden verspreid, was de bevolking gewaarschuwd te vertrekken uit gebieden waar de Houthi-rebellen zich hebben verschanst.

De rebellen zeggen dat de Saudiërs meer dan honderd luchtaanvallen hebben uitgevoerd, maar de coalitie zelf geeft over het offensief geen details. De Saudische staatstelevisie meldde alleen dat een hoofdkwartier van de Houthi-rebellen in de plaats al-Talah is verwoest, net als tanks en andere militaire voertuigen in Saada.

Hulpverlening

Saudi-Arabië begon eind maart met bondgenoten een offensief tegen de Houthi's, die de Jemenitische president Saleh hebben afgezet. De laatste weken werden er wat minder luchtaanvallen uitgevoerd en Riyad wil dinsdag een bestand laten ingaan dat vijf dagen duurt. In die gevechtspauze krijgen hulpverleners de kans om de Jemenitische bevolking te helpen en voedsel en medicijnen naar getroffen gebieden te brengen.

Amerika heeft aangedrongen op zo'n bestand. De Saudiërs hebben er wel de voorwaarde aan verbonden dat de Houthi-strijders en hun bondgenoten de wapens ook neerleggen, maar er is van die kant niet op het voorstel gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl