ANP
NOS Nieuws

Poetin bedankt Nederlandse onderzoeker

De Nederlandse onderzoeker Remco Reiding heeft een persoonlijke bedankbrief en een onderscheiding gekregen van de Russische president Poetin. Reiding is werkzaam voor de Stichting Russisch Ereveld. Hij heeft in de afgelopen zeventien jaar nabestaanden opgespoord van Sovjet-militairen die begraven liggen op het Russisch Ereveld in Leusden.

De Russische ambassadeur in Nederland, Roman Kolodkin, heeft de brief overhandigd aan Reiding tijdens de jaarlijkse herdenking in Leusden van de overwinning van het Rode Leger op nazi-Duitsland. In de brief bedankt Poetin Reiding voor zijn werk.

Bezoek

De erebegraafplaats in Leusden telt 865 graven van Sovjet-militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn omgekomen. Meer dan de helft komt uit gebieden die nu bij Rusland horen. De rest komt uit landen die in de Tweede Wereldoorlog nog bij de Sovjet-Unie hoorden. Zo heeft Reiding ook in landen als Georgië, Kazachstan en Oekraïne tientallen families opgespoord.

Reiding heeft in totaal de nabestaanden van 198 militairen gevonden. Ook heeft hij de nabestaanden geholpen bij een bezoek aan het graf in Nederland.

Vergeten

Reiding is per toeval in het werk terechtgekomen. Hij studeerde in Moskou en is correspondent in de Russische hoofdstad geweest. Toen hij terug was in Nederland kwam hij er tijdens zijn werk voor de Amersfoortse Courant achter dat er bij hem in de buurt honderden vergeten Sovjet-militairen lagen begraven.

Als journalist probeerde Reiding de nabestaanden van een van hen op te sporen. Daarna is hij niet meer gestopt. Nu is hij bijna fulltime met het speurwerk bezig. "Ik ben ooit enthousiast begonnen, niet wetende dat het mijn levenswerk zou worden."

Reiding is erg blij met de erkenning vanuit Moskou. "Ik ben dankbaar voor alle aandacht en waardering. Ik heb er veel tijd en energie ingestoken om die jongens een gezicht te geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl