In het zuiden van Spanje is een militair vrachtvliegtuig, een Airbus A400M, tijdens een testvlucht neergestort. In het toestel zaten zeven Spaanse medewerkers van Airbus. Zeker vier van hen zijn omgekomen.     

De bemanning zou het opstijgen en het landen van het toestel testen. Het vliegtuig stortte kort na het opstijgen neer in een veld, ongeveer een kilometer van de luchthaven van Sevilla. 

Een Airbus A400M MilborneOne - Wikimedia Commons

Kort voor de crash verstuurde de bemanning een noodsignaal. Toen ze een noodlanding wilde maken, raakte het toestel een hoogspanningsmast en vloog in brand. 

Testfase

De Airbus 400M zit nog in de testfase en de oplevering heeft al vertraging opgelopen. Duitsland heeft er 53 besteld, Frankrijk heeft 50 toestellen besteld en ook Spanje heeft 27 vliegtuigen van dit model gekocht.

De neergestorte A400M was bedoeld voor Turkije. Het land had in totaal 10 toestellen bij Airbus besteld. Het is niet duidelijk wat de crash betekent voor de ontwikkeling en levering van de nieuwe Airbussen. Ze moeten een Europees alternatief bieden voor de Amerikaanse Herculestoestellen. 

De luchthaven van Sevilla was vanwege het ongeluk anderhalf uur gesloten. 

De route die het vliegtuig aflegde Flightradar24

STER reclame