ANP
NOS Nieuws

Brussel wil asielzoekers in geval van nood spreiden over EU

Europese landen moeten worden verplicht om asielzoekers uit andere lidstaten op te nemen, als de instroom daar te groot wordt. Dat staat in een plan dat de Europese Commissie woensdag presenteert, meldt de Volkskrant.

De Commissie stelt voor om nog deze zomer te beginnen met de spreiding van asielzoekers, om de Zuid-Europese landen te ontzien. Ieder land zou een asielzoekersquotum moeten krijgen, waarbij onder meer wordt gekeken naar de welvaart, bevolkingsomvang en het aantal werklozen.

Op dit moment geldt de Dublin-regel: asielzoekers moeten asiel aanvragen in het eerste land waar zij aankomen. Daardoor moeten sommige landen veel meer asielzoekers opvangen dan anderen. Vandaag werd bekend dat het aantal asielzoekers in Nederland het afgelopen jaar verdubbeld is. Nederland staat met 22.000 asielzoekers Europees gezien in de middenmoot van Europa.

Solidair

De vraag is of het voorstel van de Europese Commissie kansrijk is, omdat alle lidstaten akkoord moeten gaan. Vorige week zei Juncker al tijdens een debat in Straatsburg dat hij werkt aan vluchtelingenquota voor alle landen. "Wij moeten zorgen voor een verdeling over heel Europa", zei hij in het Europees Parlement. "We moeten solidair zijn."

Maar hoever landen willen gaan in die solidariteit is nog maar zeer de vraag. Migratieproblematiek ligt in vrijwel de gehele Europese Unie politiek gevoelig. Dat bleek ook op de extra ingelaste EU-top twee weken geleden naar aanleiding van het drama met bootvluchtelingen voor de kust van Libië.

Op tafel lag toen een voorstel om als proef, en op vrijwillige basis, 5000 vluchtelingen te verspreiden over heel Europa. Maar zelfs over dat voorstel wilden de Europese regeringsleiders toen geen afspraken maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl