Cold Facts
NOS Nieuws

Reddingsteam vindt lichaam vermiste Nederlandse poolreiziger

Het lichaam van een van de twee vermiste Nederlandse poolreizigers is in het noorden van Canada gevonden. Wie van de twee is niet bekend, zegt een woordvoerder van het coördinatiecentrum van de expeditie in Nederland.

Marc Cornelissen en Philip de Roo werden sinds 29 april vermist. Ze stuurden toen een noodsignaal. Het reddingsteam arriveerde gisteren op de plek waar de spullen van de mannen lagen. Ondanks "persoonlijke risico's" wist het team het stoffelijk overschot van een van de mannen te bergen, zegt het reddingsteam van Cold Facts.

Families

Er werd al van uitgegaan dat de twee in het ijskoude water waren omgekomen. Het lichaam van de tweede vermiste man wist het team niet te lokaliseren.

Woordvoerder Wilco van Rooijen van het coördinatiecentrum noemt het een verrassing dat er iemand is gevonden. Ook voor de families die al tien dagen in onzekerheid zitten.

IJsconditie

Vliegtuigen die gingen zoeken, vonden op het pakijs een hond die met de Nederlanders was meegelopen. Van de mannen was geen spoor te bekennen. Vermoedelijk is een van de twee door het ijs gezakt, waarna de ander is gaan zoeken.

Het reddingsteam dat nu op de plek is wezen kijken zegt dat de omstandigheden inderdaad erop wijzen dat de twee waarschijnlijk door het ijs zijn gezakt. Volgens het team is de conditie van het ijs op de plek zeer slecht.

Lijkschouwer

Cornelissen en De Roo hadden een afstand van 400 kilometer afgelegd toen ze verdwenen. Ze onderzochten onderweg de dikte van het ijs om te bekijken wat de invloed van de klimaatverandering is.

Het reddingsteam is teruggekeerd naar Resolute Bay. Het lichaam zal worden overgedragen aan een lijkschouwer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl