NOS Nieuws

'Samen kunnen we Groot-Brittannië nog groter maken'

David: grote toekomst voor een groot land

De herkozen Britse premier Cameron heeft iedereen opgeroepen om de handen ineen te slaan "om Groot-Brittannië nog groter te maken." Hij zei dat Schotland, Wales en Noord-Ierland meer zelfstandigheid zullen krijgen.

Dat wordt vooral als gebaar gezien naar de nationalisten in Schotland die een flinke verkiezingszege hebben geboekt. "Schotland zal zo snel mogelijk meer macht krijgen", beloofde Cameron.

Hij herhaalde zijn belofte dat er een referendum komt waarin de Britten kunnen zeggen of Groot-Brittannië in de Europese Unie moet blijven. Veel Britten vinden dat Brussel te veel invloed heeft en dat daaraan een eind moet komen.

In verband daarmee zei EU-president Donald Tusk vanmiddag te verwachten dat Cameron er alles aan zal doen om zijn land in de EU te houden. Tusk bood de Britse premier daarbij alle hulp aan.

Koningin Elizabeth

De leider van de Conservatieven bezocht meteen Buckingham Palace toen bekend werd dat hij de absolute meerderheid in het parlement had behaald. Hij kreeg van koningin Elizabeth de opdracht om een nieuwe regering te vormen.

Cameron was blij verrast dat hij een ruime meerderheid heeft behaald omdat alle peilingen ervan uitgingen dat hij hooguit een nipte verkiezingszege zou behalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl