
Tol op Autobahn door Duitse parlement
Tolheffing op de Duitse snelwegen is een flinke stap dichterbij gekomen. De Bondsraad (de Duitse Eerste Kamer) heeft de plannen van verkeersminister Dobrindt goedgekeurd. In maart ging de Bondsdag al akkoord.
Dobrindt wil de tol op 1 januari invoeren. Hij denkt dat de tolheffing 513 miljoen euro per jaar oplevert.
Er komt keuze uit een tiendagenvignet, een tweemaandenvignet en een jaarvignet. Een tiendagenvignet gaat 5, 10 of 15 euro kosten, afhankelijk van hoe vervuilend de auto is. Een maandvignet gaat 16 tot 30 euro kosten en een jaarvignet gemiddeld 74 euro.
Duitse automobilisten gecompenseerd
Duitse automobilisten gaan er niet op achteruit. Zij worden gecompenseerd door een verlaging van de wegenbelasting.
De verwachting is dat andere Europese landen in actie komen tegen de tolheffing. De plannen zijn mogelijk in strijd met Europese regels, omdat buitenlands verkeer tol betaalt en Duitse automobilisten worden gecompenseerd.
Hof van Justitie
De Europese Commissie wil pas reageren als er een definitieve tekst door Duitsland wordt gepubliceerd. Commissaris Bulc uitte eerder al wel kritiek op de Duitse plannen, omdat ze in strijd zijn met het principe van vrij verkeer in de EU.
Mocht de Commissie bezwaar aantekenen en Duitsland wil de plannen niet wijzigen, dan zou de zaak eventueel aan het Europese Hof van Justitie kunnen worden voorgelegd.
'Pure discriminatie'
CDA-Europarlementariër Wim van de Camp heeft al laten weten dat de Commissie actie moet ondernemen om het Duitse plan te dwarsbomen. Hij spreekt van "pure discriminatie op basis van nationaliteit" als Nederlanders en andere niet-Duitsers opdraaien voor de kosten.
De ANWB is tegen het tolplan en zei eerder al dat het 'eindspel' zich zal afspelen in Brussel.
Dag na rellen: glasscherven, woedende burgemeesters en zorgen om komende dagen
In zeker tien gemeenten vonden gisteren rellen plaats. Vandaag komen 25 burgemeesters bijeen voor het Veiligheidsberaad.
In beeld: gewelddadige uren na ingaan avondklok
In zeker tien gemeenten zijn rellen geweest, onder meer in Den Haag, Tilburg en Breda. In Enschede probeerden relschoppers ruiten van het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente in te gooien.
Geëmotioneerde burgemeester Eindhoven: 'We zijn zo op weg naar burgeroorlog'
60 á 70 relschoppers zitten nu vast. Burgemeester Jorritsma denkt dat er nog meer aanhoudingen volgen, omdat tijdens de rellen is besloten niet iedereen op te pakken om "een groter bloedbad" te voorkomen.