AFP

De leider van de UKIP-partij, Nigel Farage, is niet gekozen in het Britse parlement. De kandidaat van de Conservatieven kreeg in Farage's kiesdistrict bijna 3000 stemmen meer. 

Farage legt het partijleiderschap in ieder geval tijdelijk neer. Voor de verkiezingen zei hij dat hij zou opstappen als partijleider als hij zelf geen zetel zou weten te bemachtigen. Dat doet hij ook, maar mogelijk stelt hij zich in september opnieuw kandidaat. Hij gaat daar de komende maanden over nadenken.

In de verklaring die hij even voor 12.30 uur gaf, klonk hij strijdvaardig en kondigde hij aan dat hij de partij wil reorganiseren. 

Anti-Europa

UKIP en Farage voerden campagne met de belofte dat ze Groot-Brittannië uit de EU zouden laten treden. Daarmee zette hij vooral premier Cameron onder druk, die in zijn eigen Conservatieve Partij een sterke anti-Europese stroming kent. 

Mede door de opkomst van UKIP beloofde Cameron de Britten dat zij zich in een referendum over handhaving van het EU-lidmaatschap mogen uitspreken. 

Farage treedt terug bij UKIP

Derde partij

Bijna 13 procent van de Britten stemde gisteren op UKIP. Daarmee is UKIP met het aantal stemmen de derde partij, achter Labour, maar voor de Liberaal-Democraten. Door het districtenstelsel levert dat maar 1 zetel in het Lagerhuis op. 

Farage zei in reactie op de uitslag dat het Britse kiessysteem moet veranderen. Hij heeft wel een zetel in het Europees Parlement.

Uitslag Britse verkiezingen

STER reclame