Zwaarbewapende agenten in Verviers net na een grote anti-terreuractie
NOS Nieuws

'Kerstman' staat terecht in groot terrorismeproces België

In België is opnieuw een groot terrorismeproces van start gegaan. 31 verdachten staan terecht in Brussel, onder wie Syriëgangers die banden zouden hebben met terreurnetwerken. "Het is een belangrijke, grote terroristische organisatie volgens het Openbaar Ministerie", zegt correspondent Joris van Poppel.

De groep werd geleid door de prediker Khalid Zerkani, bijgenaamd de kerstman. "Hij wordt zo genoemd omdat hij jongeren en kinderen zou hebben aangezet tot het stelen van onder meer laptops en telefoons op stations in Brussel. Die zou hij dan hebben meegegeven aan jihadisten die naar Syrië gingen", zegt Van Poppel. Ook zou hij mensen hebben geronseld om naar Syrië te gaan.

Molenbeek

De meeste verdachten komen uit Molenbeek, een plaats tegen Brussel aan. Zerkani zou daar ook jihadisten hebben geronseld. "Volgens justitie is hij zo religieus dat hij littekens op zijn voorhoofd heeft omdat hij bij het bidden steeds de grond raakt."

Een andere belangrijke verdachte is het brein achter de terreurcel in Verviers. Die werd in januari door de politie opgerold. De man is niet bij het proces aanwezig, want hij zit waarschijnlijk in Syrië. Van Poppel: "Hij staat in deze zaak niet terecht voor zijn rol in die terreurcel, maar omdat hij naar Syrië is gegaan en lid is van een terroristische organisatie."

Broertje

Ook zou hij zijn 13-jarige broertje hebben meegenomen. "Zijn eigen vader heeft hem aangeklaagd omdat hij het schandalig vindt dat hij zijn twee zonen is verloren doordat de oudste de jongste heeft meegenomen."

De Belgische justitie denkt dat de vervolging zal leiden tot een veroordeling, net zoals bij een terrorisme-proces vorige maand in Antwerpen. Maar liefst 45 leden van Sharia4Belgium stonden toen terecht. Ze werden bijna allemaal veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Trouwen

De advocaten van de verdachten zeggen dat er in deze zaak geen bewijs is voor zo'n lidmaatschap. Naast de jihadisten zelf staan ook vrouwen terecht die met een strijder in Syrië getrouwd zijn. "Daarover zeggen de advocaten: je mag toch trouwen met wie je wil? Dat je met een jihadist trouwt betekent volgens hen niet dat je zelf ook een terrorist bent", zegt Van Poppel.

Het proces zal naar verwachting weken duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl