ANP

Investeringsfonds Waterland heeft de geprivatiseerde afvalverwerker Attero kaalgeplukt, schrijft De Telegraaf. Provincies en gemeenten verkochten Attero vorig jaar voor 170 miljoen euro. Waterland heeft sindsdien 183 miljoen euro uit het bedrijf gehaald en dat aan zichzelf als dividend uitgekeerd.

Attero is een voormalige dochter van Essent, dat zelf al in 2009 werd geprivatiseerd. Volgens De Telegraaf blijkt uit de jaarrekening dat er veel geld uit Attero is gehaald. 

Per 31 december 2013 had de afvalverwerker 123 miljoen euro in kas. Dat bedrag was een jaar later geslonken tot 43,6 miljoen. Ook staat er voor 87 miljoen minder aan voorzieningen op de balans. Dat geld was bestemd voor de sanering van stortplaatsen. 

Herfinanciering

Waterland heeft in de VS wel 150 miljoen euro opgehaald voor de herfinanciering van Attero, schrijft De Telegraaf. Daarmee zou een schuldsanering, zoals eerder bij branchegenoot Van Gansewinkel, kunnen worden afgewend.

Waterland wil tegenover De Telegraaf niet op het verhaal reageren. In het investeringsfonds zitten onder meer de Nationale Nederlanden en pensioenfonds PGGM. 

STER reclame