Alberto Contador AFP

Alberto Contador is het wielerseizoen ingegaan met snode plannen. De twee wegens dopinggebruik afgenomen eindzeges gewoon meegeteld heeft hij twee keer de Giro d'Italia en drie keer de Tour de France gewonnen. Maar nooit in één jaar. En daar hoopt de 32-jarige Spanjaard, die sinds het dopingakkefietje in 2010 rood vlees heeft afgezworen, verandering in brengen.

"Hij had zelf die ambitie", vertelt Steven de Jongh, de ploegbaas van Contador bij Tinkoff-Saxo. "Hij zei: als ik mij het hele jaar voorbereid op alleen de Tour en ik val en breek wat, zoals vorig jaar, is het voorbij. En mensen gaan mij misschien eerder onthouden als ik de dubbel win. Want het is maar heel weinig mensen gelukt."

"Vorig jaar, vlak na de Vuelta die hij na een heel korte voorbereidingstijd won, belde hij mij op: Steven, zou het volgend jaar mogelijk zijn, wat denk jij? Ik heb toen gezegd: als íemand het kan, ben jij het. Chris Froome, Richie Porte, Vincenzo Nibali, ze zijn stuk voor stuk heel sterk, maar Alberto kan ze allemaal verslaan." 

Klimkilometers

Het eerste doel staat op het punt van beginnen. Zaterdag gaat de Giro van start. En Contador is er klaar voor, oordeelt De Jongh. "Hij staat er heel goed op. Met vijf van zijn ploeggenoten hebben we ons voorbereid op Tenerife, op hoogte. Je kunt daar gigantisch veel klimkilometers maken. Dat kan nergens anders in Europa. Ideaal."

Contador: veel getraind, weinig gegeten Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De bergbenen zullen met name goed van pas komen in de zware slotweek als onder meer de Mortirolo, Gavia en Colle delle Finestre bedwongen moeten worden. Minder te spreken is De Jongh over de tijdrit, met 59 kilometers weliswaar aan de lange kant, maar "misschien iets te vlak. Maar dat weten we."

Afstappen geen optie

Er blijven in de ogen van de Nederlandse oud-renner echter voldoende ritten over waarin zijn pupil afstand kan nemen van de concurrentie, Sky-kopman Richie Porte voorop. "Hij is de uitgesproken favoriet, denk ik. Hij heeft een heel sterke ploeg om zich heen en alles gewonnen in het voorjaar."

"Fabio Aru van Astana stond vorig jaar ook al op het podium, met Rigoberto Urán van Quick-Step. En die jonge jongen Ilnoer Zakarin, die de Ronde van Romandië heeft gewonnen. Hij is de leider van Katjoesja. Er zijn genoeg concurrenten. Rit vijf naar Abetone, met aankomst bergop, zal een eerste indruk geven. "

"We hebben wel heel duidelijk afgesproken: wat er ook gebeurt, we gaan ervoor om de Giro te winnen. Ook al is het een keer heel slecht weer, net als vorig jaar met die kou, en riskeert hij daarmee zijn Tour, dan is dat zo. Hij wil de dubbel winnen. Afstappen voor de Tour is geen optie."

De Jongh: als iemand het kan, is het Contador

STER reclame