AFP

Het Afghaanse leger is een offensief begonnen tegen de Taliban in het noordoosten van het land. De Taliban proberen daar al ruim twee weken de provinciehoofdstad Kunduz in handen te krijgen.

De stad is omsingeld en ligt al dagen onder vuur. Tienduizenden mensen zijn gevlucht, maar Kunduz is nu compleet geïsoleerd.

Over de vorderingen van de strijd tegen de Taliban kan de gouverneur van de provincie niets zeggen, maar tegen de BBC zei hij wel dat de Taliban steun krijgen van jihadstrijders die in het buitenland zijn getraind door Islamitische Staat.

Vrouwen

Volgens de gouverneur vechten er aan Taliban-kant mensen mee uit Tadzjikistan, Oezbekistan, Kirgizië en Tsjetsjenië. Er zijn achttien lichamen van gedode buitenlandse strijders gevonden, onder wie twee vrouwen, zei de gouverneur.

De Taliban maken graag gebruik van de jihadisten die door IS zijn getraind, zegt de gouverneur. "Zij zijn veel gewelddadiger, omdat ze als martelaar willen sterven."

Trainingsmissie

Nederlandse militairen verzorgden tussen 2011 en 2013 een trainingsmissie in de provincie Kunduz. Hun rol werd overgenomen door Duitse militairen, die eind 2013 vertrokken.

STER reclame