Koningin Máxima schildert een muur tijdens de vrijwilligersactie NLdoet ANP

Helft Nederlanders doet vrijwilligerswerk

time icon

Van alle Nederlanders boven de 15 jaar werkt de helft wel eens als vrijwilliger. Dat blijkt uit cijfers die het CBS donderdag naar buiten bracht. Deze vrijwilligers hebben in 2012 en 2013 ten minste een keer per jaar onbetaald de handen uit de mouwen gestoken.

De meeste van hen gingen aan de slag bij sportverenigingen, scholen, levensbeschouwelijke organisaties en in de verzorging en verpleging. Het minst populair waren vakbonden en organisaties die zich bezighouden met wonen, sociale hulpverlening en politieke partijen.

Mannen versus vrouwen

De doorsnee vrijwilliger is van middelbare leeftijd, autochtoon, hoog opgeleid en heeft een kerkelijke achtergrond. Hoewel het merendeel van de vrijwilligers minder dan een uur per week aan de slag ging, werkte iedereen bij elkaar gemiddeld 4 uur per week.

Bijna net zoveel vrouwen (49 procent) als mannen (51 procent) doen onbetaald werk. Met betaald werk is dat wel anders, volgens het CBS. Daar besteden mannen over het algemeen twee keer zoveel tijd aan als vrouwen. Voor zorgtaken is dit precies andersom.

STER Reclame