Cecilia Malmström EPA

Het handelsverdrag dat de EU heeft gesloten met Oekraïne wordt begin volgend jaar gewoon van kracht. Het wordt niet uitgesteld, zoals Rusland wil, zegt Cecilia Malmström, de Europees commissaris van Handel.

"Rusland gaat hier niet over", zei Malmström tegen verslaggevers in Brussel. "Er ligt een duidelijke verklaring van de EU, van de lidstaten en van Oekraïne over de invoeringsdatum. En die is 1 januari 2016."

Dat is al een jaar later dan de bedoeling was, omdat Rusland zich sterk verzet tegen handelsvoordelen voor Oekraïne. Voor veel producten uit Oekraïne hoeven straks geen invoerrechten meer te worden betaald.

Belastingvrij

Moskou eist dat meer dan 2000 Oekraïense producten van die 'belastingvrij-lijst' worden geschrapt. Daarmee zou ongeveer een kwart van het handelsverdrag in de prullenbak verdwijnen.

Er is deze maand nog wel overleg tussen de EU, Rusland en Oekraïne, maar voor Malström staat vast dat het verdrag op 1 januari van kracht wordt.

Verstandhouding

Over het verdrag is jaren onderhandeld. Het stuitte van het begin af aan op bezwaren van Rusland, dat voor zijn eigen handelsbelangen opkomt en dat tegen nauwe samenwerking van Oekraïne en de EU is. 

Door de annexatie van de Krim, de opstand van pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne, en westerse strafmaatregelen is de verstandhouding tussen Rusland en de EU verder verslechterd.

STER reclame