Tom-Jelte Slagter komt over de finish in Luik-Bastenaken-Luik ANP

Tom-Jelte Slagter begint zaterdag in San Lorenzo al Mare aan zijn derde Ronde van Italië. De 25-jarige Groninger behoort tot de equipe van Cannondale-Garmin voor de Giro. Daarmee komt het aantal Nederlandse deelnemers op twaalf.

Kopman van Cannondale-Garmin is Ryder Hesjedal, de Canadees die de Giro in 2012 won. Slagter werd dat jaar dertigste, zijn beste prestatie in de Ronde van Italië. Vorig jaar zou hij ook de Giro rijden, maar de Nederlander werd toen vanwege een sterk voorjaar naar de Tour gestuurd.

De ploeg van Cannondale-Garmin bestaat verder uit de Colombiaan Janier Acevedo, de Amerikanen Nathan Brown en Tom Danielson, André Cardoso uit Portugal en de Italianen Davide Formolo, Alan Marangoni en Davide Villella.

 Twaalf Nederlanders

Met Slagter komt het aantal Nederlandse deelnemers definitief op twaalf. LottoNL-Jumbo is vanzelfsprekend hofleverancier met zeven renners uit eigen land: Steven Kruijswijk, Moreno Hofland, Rick Flens, Martijn Keizer, Nick van der Lijke, Bert-Jan Lindeman en Maarten Tjallingii.

Tom Stamsnijder is de enige Nederlander bij Giant-Alpecin, Stef Clement geldt als de wegkapitein van de Zwitserse ploeg IAM Cyling, Slagter is een voorname helper van Hesjedal, Boy van Poppel rijdt de Giro voor Trek en Pieter Weening gaat bij Orica-GreenEdge op jacht naar zijn derde etappezege in Italië.

STER reclame