Initiatiefnemer Antoine Janssen over de SOS-app

Een speciale app waarmee mensen in nood de hulpdiensten kunnen alarmeren, kan sinds vandaag ook de centrale meldkamer in Driebergen bellen.
De app is een initiatief van stichting Landelijke SOS Alarm Hulpdienst. De stichting zegt dat de aanrijdtijden hiermee kunnen worden verkort. Daarnaast zou het mogelijk moeten zijn om via de applicatie onder andere locatiegegevens door te geven.     

Beter 112 bellen

Dit zou kunnen doordat de applicatie bij het bellen van de meldkamer als eerste de locatiegegevens uitspreekt. Daarna zou pas het gesprek met de beller tot stand komen. In een reactie laat het ministerie van Veiligheid en Justitie weten dat de applicatie inderdaad een telefonische verbinding tot stand brengt met de meldkamer. Het ministerie vindt het een prima burgerinitiatief, maar zegt erbij dat mensen het beste gewoon direct 112 kunnen bellen. 

In de buurt

Eerder was het al mogelijk om via de app vrijwillige hulpverleners die toevallig in de buurt zijn op te roepen. Zo'n 32.000 mensen hebben zich aangemeld om een bericht te krijgen als ze in een straal van een kilometer van een ongeval zijn. Onder hen zijn bhv'ers, ehbo'ers en artsen in hun vrije tijd. De makers van de app hopen dat aan het einde van het jaar 100.000 mensen zijn aangemeld.

De app is beschikbaar voor smartphones met de besturingssystemen iOS en Android. Over enkele weken komt er ook een app voor Windows. De applicatie vraagt gebruikers om hun gps-functie altijd aan te zetten, maar dat kan ten koste gaan van de accuduur. Gebruikers kunnen de instellingen zo aanpassen dat gps alleen bij gebruik van de app aanstaat.

STER reclame