De man begluurde de vrouwen tijdens het douchen ANP

Een Belgische basketbalcoach die zijn speelsters onder de douche begluurde gaat vrijuit, omdat het in België niet strafbaar is iemand stiekem te filmen. De man is in hoger beroep vrijgesproken.

De coach uit Diepenbeek werd begin 2011 betrapt toen hij met zijn telefoon opnames maakte van de sporters. Bij een huiszoeking werden meer filmpjes van douchende vrouwen ontdekt, onder wie ook minderjarigen. Hij bekende dat hij al maandenlang de vrouwen door het sleutelgat had bespied. 

In eerste instantie kreeg de man een voorwaardelijke celstraf van achttien maanden en werd hem verboden damesploegen te coachen en contact op te nemen met zijn slachtoffers. Ook moest hij een cursus volgen vanwege zijn gedrag.

Slachtoffers moeten betalen

In hoger beroep oordeelde de rechter echter anders. Omdat de man de vrouwen niet had gedwongen mee te werken aan de filmpjes en het materiaal ook niet had verspreid, was er volgens de rechter geen sprake van aanranding van de eerbaarheid. 

De man kreeg daarom geen straf en hoefde zich ook niet te houden aan de andere bepalingen die de lagere rechter had opgelegd. Bovendien draaiden de zeventien slachtoffers op voor de proceskosten.

De bespiede vrouwen zijn teleurgesteld over de uitspraak. Zo kregen ze nooit excuses van de man. "We hebben niet het gevoel dat hij zich er slecht bij voelt", zegt een van hen in de Belgische media. 

STER reclame