Architect station Rotterdam wil geen hoge poortjes

De toegangspoortjes op Rotterdam Centraal zijn te laag, vindt de Tweede Kamer ANP Foto

De architect van station Rotterdam Centraal wil niet dat er hogere toegangspoortjes worden geplaatst in de stationshal. Verhoogde poortjes passen niet bij het karakter van het nieuwe station, zegt ontwerper Jan Benthem tegen RTV Rijnmond.

In Rotterdam springen veel mensen over de poortjes heen om zo het inchecken te ontlopen. De Tweede Kamer wil daarom de poortjes verhogen. Geen goed idee, vindt Benthem. "Het nieuwe station heeft een belangrijke verbindende functie in de stad. Daar dragen die lage toegangspoortjes aan bij. Met zulke hoge hekken wordt het station een stuk minder uitnodigend", zegt de ontwerper.

Het station moet voor iedereen toegankelijk blijven.

Architect Jan Benthem

Het kantoor van Benthem ontwierp het station samen met drie andere architectenbureaus. Het liefst wilden de ontwerpers helemaal geen toegangspoortjes. "Het station moet voor iedereen toegankelijk blijven, vind ik. Maar door de invoering van de ov-chipkaart moesten er toch poortjes komen. Samen met de NS hebben we toen bedacht om lage poortjes neer te zetten."

De architect gaat ervan uit dat de poortjes niet zomaar verhoogd zullen worden. "Het is gebruikelijk dat zoiets in overleg gaat met de architecten. Ik zou daarom graag met de Tweede Kamer in gesprek willen gaan. Dan leg ik ze uit waarom we destijds, samen met de NS, voor lage poortjes hebben gekozen."

Hoorn

Het verhogen van de toegangspoortjes is overigens niet de definitieve oplossing voor het probleem, zo lijkt het. Een treinreiziger filmde op het station van Hoorn dat ook met hoge toegangspoortjes zwartrijden nog altijd mogelijk is.

STER Reclame