Wilders: aanslag waarschijnlijk niet op mij gericht

PVV-leider Wilders denkt niet dat de aanslag op een bijeenkomst in Texas, waar hij had gesproken, tegen hem was gericht. "Ik heb geen aanleiding om dat te denken."

Wilders gaat ervan uit dat de twee schutters het op de hele bijeenkomst hadden voorzien. Er was een tentoonstelling van Mohammed-cartoons en er werd een prijs aan de beste cartoonist uitgereikt. "Ik denk dat men dat geheel niet wilde."

Wilders sprak op de bijeenkomst. Hij was naar eigen zeggen net een paar minuten vertrokken, toen twee mannen schietend het pand naderden. Een beveiliger raakte gewond, de schutters werden doodgeschoten. 

Schokkend

De PVV'er noemt de gebeurtenis schokkend. "Zo dichtbij komt het niet vaak, gelukkig. En daar schrik je wel even van." Hij zegt dat hij zich gesterkt voelt in zijn overtuiging "dat geweld nooit mag winnen en dat we ons niet laten intimideren". 

Wat hem betreft worden de Mohammed-cartoons nu overal getoond. "Ik wil die cartoons hier in de Tweede Kamer laten zien. Ik vind eigenlijk dat ze in elk parlement in het Westen getoond moeten worden."

Wilders zegt dat zijn beveiliging niet verder kan worden opgevoerd. "Ik zou niet weten hoe het nog strenger zou kunnen." Hij zegt dat hij op dodenlijsten van onder meer al-Qaida, de Taliban en IS staat en dat hij daarom al maximale beveiliging heeft.

De PVV-voorman doet de komende tijd meer landen aan om zijn verhaal te doen. Volgende week is hij opnieuw in Amerika en later dit jaar gaat hij naar Australië en Denemarken "om mensen te waarschuwen voor de gevaren van de islam". 

Hij herhaalt nog eens dat Mohammed volgens hem "de grootste terrorist ooit was", "die hele joodse stammen heeft onthoofd en kinderen heeft verkracht" en dat hij het als zijn taak ziet om mensen te waarschuwen voor de gevaren van de islam. 

STER reclame