Assad in de menigte op een school in Damascus AFP

De Syrische president Assad heeft tijdens een openbaar optreden toegegeven dat het Syrische leger met tegenslagen kampt. Hij kondigde aan dat hij versterkingen stuurt naar Jisr al-Shughour, een stad in het noordwesten van Syrië die onlangs door radicale moslimrebellen werd veroverd.

Assad verscheen voor het eerst in lange tijd in het openbaar, op een school in Damascus voor de viering van de Syrische Dag der Martelaren. Hij werd omringd door een op het oog enthousiaste mensenmenigte die leuzen riep ter ondersteuning van het regime.

Jisr al-Shugour werd vorige maand ingenomen door een coalitie met daarin het aan al-Qaida gelieerde al Nusra-front. De val van de stad wordt gezien als een veeg teken voor Assad, omdat de rebellen hierdoor dichter bij het hartland van het regime komen. 

Helden

Aan de rand van Jisr al-Shugour houden militairen van het regeringsleger stand in een ziekenhuis. Assad beloofde troepen te sturen om "deze helden te ontzetten en om de terroristen te verslaan". 

Hij merkte op dat tegenslagen normaal zijn in elke oorlog, en dat er situaties zijn waarin zijn strijders zich terugtrekken als de situatie dat eist.

Assad verzekerde dat de strijdkrachten vastbesloten blijven. "De psychologische nederlaag is de definitieve nederlaag, en daar maken we ons geen zorgen over."   

STER reclame