Rechercheurs doen onderzoek op de avond van de liquidatie
NOS Nieuws

Beoogd doelwit liquidatie vast voor wapenbezit

De schoonzoon van de Turkse vrouw die in januari waarschijnlijk bij vergissing werd doodgeschoten op het balkon van haar flat in Amsterdam-Geuzenveld blijkt al in februari te zijn opgepakt met zware wapens. Toen hij op 6 februari werd aangehouden, had hij onder meer een pistoolmitrailleur bij zich.

De 60-jarige Beyhan Demirci werd 14 januari doodgeschoten toen ze op haar balkon een sigaret rookte. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de daders zich vergist hebben en dat het werkelijke doelwit haar schoonzoon Mehmet D. (46) was. In het criminele milieu is hij geen onbekende.

Schoonmoeder

Naar nu blijkt is D. op 6 februari, kort na de moord op zijn schoonmoeder, door een arrestatieteam opgepakt. Het OM heeft dat bevestigd. Volgens de advocaat van D., Jeroen van Weers, stelt het OM dat uit afgeluisterde telefoongesprekken blijkt dat zijn cliënt na de dood van zijn schoonmoeder wapens wilde aanschaffen.

D. had een wapen bij zich omdat hij bang was, zegt Van Weers. De politie vond ook wapens bij een medeverdachte en in een woning waar hij tijdelijk verbleef. Met die wapens heeft hij volgens zijn advocaat niets te maken.

Aanslag

In februari zei de Amsterdamse politiechef Pieter Jaap Aalbersberg dat de politie twee liquidaties had voorkomen. Hij doelde daarbij onder meer op de aanhouding van D., bevestigt een woordvoerder van het OM nu.

De advocaat van D. weerspreekt dat zijn cliënt een aanslag wilde plegen. "Hij weet niet wie verantwoordelijk is voor de dood van zijn schoonmoeder. De suggestie dat hij met die wapens zelf een liquidatie wilde plegen, is dan ook pertinent onjuist. Hij wilde zichzelf alleen maar kunnen beschermen."

Baris Önder

Zijn cliënt heeft ook niets te maken met de liquidatie anderhalve week geleden van de Nederlands-Turkse crimineel Baris Önder, zegt de advocaat. De vrouw van D., een dochter van de vermoorde Beyhan Demirci, had enkele jaren geleden een relatie met Önder, maar volgens Van Weers heeft dat niet geleid tot problemen tussen D. en Önder.

D. moet volgende week voor de rechter verschijnen in Amsterdam. Hij staat dan terecht voor illegaal wapenbezit. Maar volgens het OM is het niet uitgesloten dat de verdenking wordt uitgebreid omdat het onderzoek nog loopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl