NOS Nieuws

Vervolging voor 'fuck de koning'-uitspraak

'Fuck de koning!'

Activist Abulkasim al-Jaberi moet voor de rechter komen voor zijn uitspraken vorig jaar bij een demonstratie tegen Zwarte Piet. Hij riep daar "fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis". Volgens het Openbaar Ministerie weigert de man een opgelegde boete van 500 euro te betalen. Daarom ziet het OM zich genoodzaakt hem te dagvaarden.

Een woordvoerder van het OM zegt dat Jaberi wordt verdacht van het opzettelijk beledigen van de koning en van de koningin. Zijn advocaat Willem Jebbink vindt dat bizar. "Kennelijk mag je bij een demonstratie in een democratische rechtsstaat niet een stevig standpunt innemen."

Hij vindt dat politie en nu het Openbaar Ministerie zich schuldig maken aan bangmakerij. "Ze snappen niets van de vrijheid van meningsuiting. Het is een heel slecht signaal als je hiervoor wordt opgepakt en wordt vervolgd."

Geen belediging

Volgens de advocaat heeft Jaberi niemand willen beledigen. "De mening van mijn cliënt komt neer op: weg met het koningshuis. Dit was op geen enkele manier een belediging."

Jebbink durft nog niet te zeggen hoe groot de kans is dat Jaberi wordt vrijgesproken. Hij verwacht in ieder geval dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vervolging zal afkeuren, mocht het zover komen dat de zaak daar voorkomt.

"Niet erg strafwaardig"

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan ging afgelopen zaterdag tijdens het Festival van het Vrije Woord in op de casus. Hij benadrukte dat de uitspraak volgens de wet strafbaar is. "Maar het is ongeveer het lichtst denkbare strafbare feit."

Hij vindt de uitspraak ordinair, maar "ik zou er niet met mijn ogen van knipperen". Op de vraag of hij de wet nog van deze tijd vindt, antwoordde hij aarzelend. "Het is nu strafbaar en de burgemeester voert de wet uit. Maar ik denk dat dit artikel het geen decennia meer houdt. Ik vind het niet heel erg strafwaardig. Maar dat is de kop in de krant, dus mag ik een beetje aarzelen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl