Een onderdeel uit de cabine van MH17 op de rampplek in Oost-Oekraïne
NOS Nieuws

Russen: MH17 vanuit Oekraïne-gebied neergeschoten

Een nieuw Russisch rapport concludeert dat vlucht MH17 waarschijnlijk is neergeschoten vanaf een gebied dat gecontroleerd werd door het Oekraïense leger. De Kremlin-kritische krant Novaja Gazeta heeft het geheime rapport in handen, dat is opgesteld door anonieme experts uit de defensie-industrie van Rusland.

De onderzoekers stellen dat de MH17 met een Buk-raket is neergehaald en sluiten uit dat dit vanuit een gebied met separatisten is gebeurd. De Russen concluderen dat het toestel niet vanaf de separatisten-plaats Snezjnoje werd beschoten, omdat dat niet zou kloppen met de beschadigingen aan het toestel. De experts zouden de theorie met foto's van brokstukken kunnen staven.

Russisch straatje

De lezing van de onderzoekers is niet nieuw, zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. "De versie die de krant heeft gepubliceerd, komt terug op een verhaal dat al in augustus 2014 is geponeerd door experts van het Russische ministerie van Defensie. Ze hebben toen ook satellietfoto's laten zien, waarop je zou zien dat er op die locatie inderdaad dingen stonden, die leken op Buk-raketinstallaties."

Groot Koerkamp zegt dat het echter nog onduidelijk is of het gebied tijdens de aanslag inderdaad in handen was van Oekraïne. "Deze conclusie past wel heel goed in het Russische straatje", zegt hij.

Ook meldt de correspondent dat eerdere Russische rapporten later onjuist bleken te zijn. "Aan Russische zijde zijn eerder allerlei andere stellingen geposeerd. Er zijn anonieme getuigen opgevoerd en luchtfoto's waarvan later bleek dat het vervalste opnames waren. Die zouden suggereren dat er Oekraïense gevechtsvliegtuigen daar hebben rondgevlogen die mogelijk een raket hebben afgevuurd op MH17."

"Dus er zijn allerlei ballonnen opgelaten die het beeld wel heel erg hebben vertroebeld, die de aandacht afleidden van een mogelijke Buk-raket. Maar met dit rapport zijn we weer terug bij die mogelijke Oekraïense Buk-raket."

Het nieuwe Russische rapport wordt volgens Novaja Gazeta ook naar het Nederlandse onderzoeksteam gestuurd.

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie zegt in een reactie dat het onderzoeksteam het rapport niet heeft ontvangen tijdens een bezoek aan Moskou in april. Justitie onderzoekt wel ander materiaal dat de Russen hebben verstrekt. Het OM benadrukt dat de Russische autoriteiten sinds juli vorig jaar verschillende scenario's over de vliegramp naar buiten hebben gebracht.

Bij de rampvlucht MH17 kwamen op 17 juli vorig jaar 298 mensen om het leven. Onder de slachtoffers zijn 196 Nederlanders. Alle stoffelijke resten zijn inmiddels terug in Nederland voor onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl