De Oostenrijkse minister Mikl-Leitner (midden) met de Duitse ministers Steinmeier en De Maizière EPA

De Oostenrijkse regering wil dat er een onderzoek komt om vast te stellen of zij, met hulp van Duitsland, is afgeluisterd door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner heeft bekendgemaakt dat een klacht is ingediend bij justitie. 

Vorige week vrijdag berichtte Bild am Sonntag dat de NSA vanuit een Duits afluisterstation ook instellingen in Oostenrijk heeft bespioneerd. "Oostenrijk eist opheldering", zegt Mikl-Leitner.

Mikl-Leitner zegt dat de klacht is ingediend tegen niet nader genoemde personen of instanties. Oostenrijk verdenkt ze van inlichtingenactiviteiten "die nadelig zijn voor Oostenrijk". Nu de klacht is ingediend, is het aan justitie om te bepalen of er een onderzoek komt. 

Onder vuur

Duitse media berichtten vorige week over de samenwerking tussen de Duitse geheime dienst BND en de NSA. De Duitsers zouden de Amerikanen hebben geholpen om onder meer het Franse presidentieel paleis en de Europese Commissie te bespioneren. 

Bondskanselier Merkel ligt vanwege de kwestie onder vuur. Deze week verklaarde ze dat ze mee wil werken aan een parlementair onderzoek naar de samenwerking tussen de Duitse en Amerikaanse geheime dienst. Merkel zei twee jaar geleden dat "spionage onder vrienden" onacceptabel is.

STER reclame