Dansen in de regen op Bevrijdingsdag 2015

ANP

Van tevoren hadden de weerkundigen er uitgebreid voor gewaarschuwd: op Bevrijdingsdag zouden flinke onweersbuien met zware windstoten over het land trekken. Het slechte weer speelde de verschillende Bevrijdingsfestivals vandaag inderdaad behoorlijk parten.

De dag begon in Vlissingen waar, vlak voor het moment dat de feestelijkheden zouden beginnen, volgens verslaggever Gerri Eickhof "de moeder aller wolkbreuken" overtrok. Zelfs in de Sint Jacobskerk, waar de 5-mei-lezing werd gehouden, hielden ze het niet droog.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2Vlissingen, kerk loopt onder

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2Onstuimige bevrijdingsdag

Toen het weer wat was opgeklaard, had premier Rutte om 13.00 uur door de harde wind de grootste moeite om het Bevrijdingsvuur aan te steken. Na verschillende pogingen lukte het uiteindelijk toch en daarmee was het officiële startsein voor de feestelijkheden gegeven.

Overlast voor Bevrijdingsfestivals

In Zeeland was het de rest van de dag mooi weer, maar de onweersbuien zouden in de rest van Nederland voor de nodige problemen blijven zorgen. De organisatie van het Bevrijdingsfestival van Groningen hield het terrein open, maar ontraadde bezoekers om naar het Stadspark te komen. Het programma werd 's middags stilgelegd toen er een stevige bui overtrok.

Maarten v. Wieringen
@vanwieringen
Bevrijdingsfestival Groningen (tijdelijk) stilgelegd. Donkere wolken waren vanuit reuzenrad al goed te zien! #bf050
4 jaar geleden

In Haarlem werd het festivalterrein om 14.00 uur wel afgesloten voor het publiek. De harde wind zorgde voor gevaarlijke situaties. Mensen die al binnen waren, mochten blijven, maar de poorten gingen enkele uren dicht. 

Een groot deel van het programma van het Bevrijdingsfestival in Almere werd vanwege de wind zelfs helemaal gecanceld.

Het Bevrijdingsfestival dat het waarschijnlijk het zwaarst kreeg te verduren, was dat in Drenthe. De aanvang van het programma in Assen werd keer op keer uitgesteld, omdat het terrein aan de Baggelhuizerplas was veranderd in een modderpoel.

Rienk Kamer
@rienkjkamer
Om 16 uur zou #bevrijdingsfesitival Assen weer moeten beginnen. Hier, bij het hoofdpodium..#NOS
4 jaar geleden

De organisatie probeerde door het storten van extra zand het ergste leed wat te verzachten, maar kon niet voorkomen dat het optreden van de populaire jongensgroep MainStreet moest worden afgelast.

Ook de start van het Bevrijdingsdefilé in Wageningen werd even uitgesteld door het noodweer. Na speeches van Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp en de Canadese premier Harper kwamen tientallen oorlogsveteranen van toen en nu langs.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Defilé Wageningen

Aan het eind van de middag was het onweer via het noordoosten het land uitgetrokken en brak overal de zon door. De honderdduizenden festivalgangers konden toen alsnog genieten van een stralende Bevrijdingsdag.

Het veld in Zwolle staat vol Inge van de Weerd / NOS

STER Reclame