Gisteren werd in Parijs tegen de wet gedemonstreerd AFP

Het Franse parlement heeft met een grote meerderheid een wet aangenomen die de inlichtingendiensten moet helpen bij het voorkomen van terreuraanslagen. 438 parlementariërs stemden voor de wet, 86 stemden tegen.

Volgens de regering is de nieuwe wet nodig vanwege de veranderingen in de communicatietechnologie. Door de nieuwe wet kunnen de inlichtingendiensten eenvoudiger telefoons aftappen, mensen lokaliseren aan de hand van hun mobiele telefoon en e-mailverkeer onderscheppen.

Buiten het parlement is er meer weerstand tegen de wet. Critici vrezen dat de privacy van de Fransen in gevaar komt nu de inlichtingendiensten meer bevoegdheden krijgen.

Charlie Hebdo

Het wetsvoorstel was na de aanslagen in Parijs in januari versneld naar het parlement gestuurd. Die aanslagen hebben het debat over de wet bepaald. 

Een parlementariër zei dat het door de aanslag op Charlie Hebdo vrijwel onmogelijk was om objectief over de wet te discussiëren. "Als je ook maar het kleinste bezwaar hebt tegen de tekst, word je beschuldigd van medeplichtigheid aan terrorisme."

STER reclame