Bevrijdingsfestival in Haarlem, 2014
NOS Nieuws

Bevrijdingsdag bij de NOS

De NOS staat vandaag met vier programma's stil bij Bevrijdingsdag. Vanmiddag is er op NPO 1 een rechtstreeks verslag van het Bevrijdingsdefilé in Wageningen.

In de vroege avond is er een uitgebreide reconstructie van de gebeurtenissen tijdens de Bevrijding van Nederland, 70 jaar geleden. Kort daarna volgt een samenvatting van Bevrijdingsdag in het gehele land en het 5-mei-concert vanaf de Amstel.

De dag wordt afgesloten met een verslag van de Bevrijdingsfestivals met de Ambassadeurs van de Vrijheid 2015.

Veteranendefilé Wageningen

Rechtstreeks verslag van het Bevrijdingsdefilé in Wageningen, de plaats waar 70 jaar geleden onder toeziend oog van prins Bernhard werd onderhandeld over de uitwerking van de Duitse capitulatie. Het defilé wordt afgenomen door minister Hennis-Plasschaert van Defensie.

15.15-16.30 uur op NPO 1 en NOS.nl, presentatie Jeroen Overbeek.

De Meidagen van 1945

Op 5 mei liet generaal Blaskowitz weten dat het Duitse leger in Nederland bereid was de overgave te tekenen. Een dag later wordt die capitulatie uitgewerkt in Wageningen, maar in de eerste dagen van de Bevrijding gaat vóór de daadwerkelijke komst van de geallieerden in het westen van het land nog veel mis; in totaal vallen er 156 doden.

In deze uitzending worden die vaak chaotische gebeurtenissen in de dagen rond de bevrijding belicht, met reportages, gasten en bijzondere beelden van de bevrijding. Er staan verslaggevers op plekken waar belangrijke geallieerde troepenbewegingen plaatsvonden. Correspondenten belichten de belangrijkste politieke beslissingen vanuit de steden waar die beslissingen zeventig jaar geleden werden genomen.

18.21-19.52 uur op NPO 1 en NOS.nl, presentatie Rob Trip en Dionne Stax.

Bevrijdingsdag 2015 en het 5 mei-concert

Een impressie van de viering van Bevrijdingsdag in het hele land wordt gevolgd door het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Het concert wordt verzorgd door het Nationaal Jeugd Orkest onder leiding van de Amerikaan Clark Rundell. Er zijn drie solisten : Herman van Veen, Claudia de Breij en Giovanca, die speciaal voor deze gelegenheid nieuwe nummers hebben geschreven.

20.30-22.05 uur op NPO 1 en NOS.nl. Presentatie: Rik van de Westelaken.

De Bevrijdingsfestivals

De Ambassadeurs van de Vrijheid 2015 – Caro Emerald, Dotan, Jett Rebel en MainStreet – reizen op Bevrijdingsdag langs de veertien festivals in het land – niet alleen om op te treden, maar ook om stil te staan bij vrijheid in Nederland en de rest van de wereld. In de uitzending zijn daarvan reportages te zien. De uitzending is vanaf het Bevrijdingsfestival in Zwolle.

23.08-23.39 uur op NPO3 en NOS.nl. Presentatie: Winfried Baijens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl