NOS VoetbalAangepast

Martin Jol vertrekt bij Ajax

Martin Jol vertrekt per direct als trainer van Ajax. Dat hebben de Scheveningse oefenmeester en de Amsterdamse club maandagavond in onderling overleg besloten. Frank de Boer neemt tot in elk geval de winterstop de honneurs waar, samen met Danny Blind, die assistent van Martin Jol was.

Uit de gesprekken die algemeen directeur Rik van den Boog de afgelopen weken en dagen met Jol voerde, kwam in toenemende mate naar voren dat de trainer onvoldoende basis ziet om de samenwerking met Ajax succesvol voort te kunnen zetten, zo staat op de site van de huidige nummer vier van de eredivisie te lezen.

Van geen kant

De 54-jarige Jol begon in de zomer van 2009 als hoofdtrainer van Ajax. De club eindigde in zijn eerste jaar na een indrukwekkende tweede seizoenshelft als tweede achter FC Twente en won bovendien de KNVB beker. Vervolgens plaatste de club zich in augustus voor de groepsfase van de Champions League.

De afgelopen maanden liep het echter van geen kant bij Ajax. In de eredivisie werden maar negen van de zeventien wedstrijden in winst omgezet en in de Champions League liep de ploeg tegen een paar fikse nederlagen aan, al kan woensdagavond nog wel doorstroming in de Europa League veiliggesteld worden.

"Verwachtingen te hooggespannen"

Jol zegt met pijn in het hart afscheid te hebben genomen van Ajax. "We zijn vorig jaar zomer aan iets begonnen dat ik graag had afgemaakt. Maar ik ben gaan inzien dat de verwachtingen na vorig seizoen te hooggespannen waren. Aan die verwachtingen kunnen we nu niet voldoen en dat doet mij zeer", laat hij weten.

"De hoeveelheid kritiek die de club dagelijks te verduren krijgt, heeft inmiddels geleid tot onrust in de organisatie en in de spelersgroep. Ik doe dit bewust voordat Ajax woensdag tegen AC Milan speelt. De komende weken zijn erg belangrijk en ik hoop oprecht dat er iets in de groep gebeurt, waardoor het op korte termijn weer een winnend elftal wordt."

Cruijff: "Geen oplossing"

Veel van de kritiek die Ajax de laatste weken over zich heen kreeg, kwam van club-icoon Johan Cruijff, die vooral veel aanmerkingen had op de clubleiding. "Maar het vertrek van Jol lost het wezenlijke probleem van Ajax niet op", aldus Cruijff, die veel rigoreuzere veranderingen voorstaat. "Hoeveel trainers zijn de laatste jaren al niet bij Ajax gesneuveld? De oorzaak ligt veel dieper."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl