De balie van het Juridisch Loket in Den Haag Google Streetview

Binnenlopen bij Juridisch Loket blijft mogelijk

tijd van publicatie

Het inloopspreekuur van het Juridisch Loket blijft bestaan. Staatssecretaris Dijkhoff geeft daarmee gehoor aan de wens van de Tweede Kamer, die bang was dat de gratis juridische hulp niet meer toegankelijk zou zijn voor kwetsbare mensen. Dijkhoff zei in het debat vorige maand al dat hij zou kijken naar een oplossing.

De staatssecretaris meldt dat het nieuwe beleid van het loket in stand blijft, waarbij het zwaartepunt is verlegd naar telefonische dienstverlening. "Echter voor kwetsbare rechtzoekenden, voor wie telefonisch contact door persoonlijke omstandigheden of door kostenoverwegingen een te hoge drempel is, blijft rechtshulp op een vestiging zonder voorafgaand telefonisch contact mogelijk", schrijft Dijkhoff aan de Kamer.

In de praktijk betekent dit dat er vanaf volgende week twee keer per week een inloopspreekuur is bij de tien grootste vestigingen. Bij de twintig andere loketten komt wekelijks een inloopspreekuur. De spreekuren duren twee uur.

De inloopspreekuren worden betaald door het Juridisch Loket zelf en de Raad voor Rechtsbijstand. De raad was betrokken bij de oplossing van Dijkhoff en zegt er tevreden mee te zijn.

Mager

SP'er Van Nispen, die een Kamermotie over de kwestie had ingediend, vindt de plannen van Dijkhoff mager. "Als er mensen met hun hele papierwinkel zich melden bij de balie en er hangt een briefje waarop staat dat ze over zes dagen maar terug moeten komen, kan ik me niet voorstellen dat er geen mensen afhaken."

Van Nispen denkt dat er in de grote steden met twee spreekuren te weinig tijd is om aan de vraag naar juridisch advies te voldoen. "Als je ziet hoe druk het er nu soms is, kun je dat volgens mij niet in twee drukke ochtenden proppen." Van Nispen vindt dat het ministerie zelf geld moet uittrekken om de balies vaker open te houden. De SP wil zo snel mogelijk in debat met staatssecretaris Dijkhoff.

STER reclame