1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Stroom in jaar tijd 20 procent goedkoper

De stroomprijzen lagen vorig jaar meer dan 20 procent lager dan het jaar ervoor. In 2013 kostte 1000 kilowattuur elektriciteit gemiddeld 52 euro, vorig jaar was dat nog maar 41 euro. Voor een gemiddeld huishouden betekent dat dat elektriciteit 4 tot 5 euro per maand goedkoper werd. Dat meldt hoogspanningsnetbeheerder TenneT.

Belangrijke oorzaken voor de goedkopere stroom zijn de lagere gasprijzen en het inzetten van drie nieuwe kolencentrales in plaats van de duurdere gascentrales. Ook de grootschalige import van goedkope zonne- en windenergie uit Noorwegen en Duitsland speelden een rol, net als de betere en efficiëntere stroomverbindingen tussen Europese landen.

Prijsvoordeel

De sterke groei van duurzame energiebronnen als zonne- en windenergie leidt tot meer fluctuatie in het aanbod van energie. Daardoor groeit ook de behoefte aan meer flexibiliteit. Het gebruik van goedkope kolencentrales en betere stroomverbindingen tussen landen moeten daarvoor zorgen.

TenneT denkt, net als de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat de stroomprijs structureel zal dalen door verdere verbeteringen en benutting van het internationale stroomtransport. ACM becijferde dat het prijsvoordeel voor de Nederlandse markt neerkomt op ongeveer 80 miljoen euro per jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl