Een team Thaise reddingswerkers poseert vlak voor ze weer naar huis gaan EPA

Sherpa's weigeren de door de zware aardbeving van vorige week verwoeste klimroute op de Mount Everest ter herbouwen. Het klimseizoen duurt nog ongeveer een maand, maar zonder de uitgezette route kunnen de bergbeklimmers niet omhoog. 

De sherpa's zijn onmisbaar bij het herstellen van de route. De route raakte zwaar beschadigd door lawines. De regering heeft de berg niet officieel afgesloten voor klimmers. Een woordvoerder van het ministerie van Toerisme zegt dat Nepal het aan de klimmers zelf overlaat of ze naar boven gaan.

Het dodental van de aardbeving van vorige week zaterdag staat op 7276 mensen. De beving had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Nepal verdient veel geld aan de bergbeklimmers, de vergunning kost 11.000 dollar per persoon.

In Langtang, een dorp op een populaire wandelroute, zijn inmiddels honderd doden geborgen. Onder de doden zijn ten minste zeven buitenlanders, maar nog maar twee zijn er geïdentificeerd, een Fransman en een Indiër.

Wederopbouw

Nepal zegt nog dringend internationale hulp nodig te hebben voor de wederopbouw van het land. De eerste noodhulp is klaar en de aandacht verschuift zich naar wederopbouw.

"We moeten binnen twee tot drie weken een plan voor de wederopbouw maken", zei de minister van Informatie Minendra Rijal. "Daar hebben we veel hulp van de internationale gemeenschap voor nodig, er is een enorm gat in de begroting."

Eerder had de minister tegen persbureau AP gezegd dat de hulpverleners het land uit konden, maar dat ontkent hij nu. Wel zegt hij dat de behoefte aan hulp afneemt.

Afgelegen

Vooral in de afgelegen gebieden is wel hulp nodig en buitenlandse hulpverleners werken daar samen met de lokale politie. Nederlandse hulpverleners noemden de reddingsoperatie eerder nog chaotisch.

Ruim 4000 hulpverleners uit 34 landen zijn naar Nepal gekomen om te helpen. Nederland stuurde een Urban Search and Rescue team. Zij vertrekken vandaag uit Nepal.

STER reclame