Volgelingen omstreden rabbijn deels weg uit Oldebroek

time icon
ANP

Zo'n 150 volgelingen van de omstreden rabbijn Eliezer Berland die sinds vrijdag in een leegstaande jeugdherberg in Oldebroek zaten, zijn weer weg. De burgemeester had de groep van 250 mensen eerder vandaag gesommeerd te vertrekken.

Het gebouw, dat eerder dienstdeed als asielzoekerscentrum, is volgens burgemeester Hoogendoorn niet geschikt voor de huisvesting van zo veel mensen. De 100 mensen die er nu nog zitten, vooral mannen, moeten vanochtend weg zijn.

Burgemeester Hoogendoorn van Oldebroek is opgelucht dat een groot deel van de volgelingen weg is. "Opvang in deze situatie is echt mensonwaardig, vooral ook voor de talrijke kinderen en pasgeboren baby’s."

Uitlevering

Berland wordt in Israël verdacht van ontucht met minderjarige meisjes. Zijn volgelingen verbleven de afgelopen tijd in Vlissingen, Amsterdam en op Texel. Zaterdag meldden ze zich op een camping in het Limburgse Susteren, maar omdat de camping was volgeboekt, vertrokken ze en gingen ze naar Oldebroek in Gelderland. 

Israël heeft om de uitlevering van de rabbijn gevraagd. De rechtbank in Haarlem heeft dat verzoek toegewezen, maar Berland is in hoger beroep gegaan en mag die uitspraak in vrijheid afwachten. 

STER Reclame