Supporters van FC Groningen juichen op de Grote Markt na het winnen van de bekerfinale tegen PEC Zwolle
NOS Nieuws

Volksfeest op Grote Markt in Groningen

Het is feest in Groningen. Vanavond won hun voetbalclub in de Rotterdamse Kuip met 2-0 van PEC Zwolle in de KNVB-bekerfinale. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat FC Groningen de beker wint. En dat is te merken in het noorden van het land.

"Het is hier mooi en prachtig in Groningen; het is een groot feest", zegt verslaggever Kees van Dam. Op de Grote Markt in het centrum van de stad staan ruim 10.000 mensen. "Eerder waren ze kletsnat van de regen, nu van het rondvliegende bier."

  • ANP
    Supporters gaan uit hun dak op de Grote Markt in Groningen
  • ANP
    Supporters van FC Groningen juichen op de Grote Markt
  • Lisa van Veelen / NOS
    Supporters kijken de bekerfinale op de Grote Markt in Groningen
  • NOS
    FC Groningen viert het winnen van de KNVB-beker

Tweede helft

Op het plein was er een enorme ontlading halverwege de tweede helft van de wedstrijd. Toen maakte Rusnák het eerste doelpunt voor FC Groningen. Een klein kwartier later deed hij dat trucje nog eens over en scoorde een tweede keer.

"Het is te gek", zegt een supporter. "Het was even wachten, maar dan is het des te leuker!" Een andere aanhanger had wel verwacht dat zijn club zou winnen. "Ik had 3-1 gezegd, maar het is 2-0 geworden. Ook mooi!"

Feest in Groningen

Huldiging

De spelers van FC Groningen worden pas woensdag gehuldigd. Dan rijdt er een open bus met de spelers en de technische staf van stadion Euroborg naar Stadspark Groningen. Daar worden zo’n 30.000 fans verwacht om de kampioenen te huldigen.

Vanavond was dat niet mogelijk, want als de bus vanuit Rotterdam in Groningen aankomt, is het te laat. Morgen en overmorgen kan het niet vanwege Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

Zwolle

In Zwolle zijn de supporters een stuk stiller. Ingetogen keken ze de laatste minuten van de wedstrijd. "Het doet zeer, maar ach, het is niet anders", zegt een balende supporter. "Het is een andere beleving. Vorig jaar hadden wij wat Groningen nu heeft. Alle lof naar Groningen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl