Rusnák bezorgt Groningen eerste bekerwinst

FC Groningen viert het winnen van de KNVB-beker
    De Slowaak Albert Rusnák was de grote man voor FC Groningen
  • NOS
  • NOS
  • NOS

FC Groningen heeft voor het eerst in de historie de KNVB-beker veroverd. De Groningers versloegen PEC Zwolle met 2-0.

De groenblauw gekleurde Kuip maakte zich in de stromende regen op voor een onvergetelijke bekerfinale. "Hier zijn we weer", stond op een groot spandoek aan de blauwe kant. "Wij zijn Groningen", was te lezen aan de groene overkant. De groene fans konden binnen een minuut al bijna feest vieren. Michael de Leeuw profiteerde van onoplettendheid van Thomas Lam, maar zijn inzet ging via de buik van PEC Zwolle-verdediger Joost Broerse naast het doel.

Een hoekschop was het gevolg, die door Zwolle-doelman Warner Hahn maar net naast zijn eigen doel werd gestompt. Het was de eerste van drie Groningse corners in de eerste vijf minuten, illustratief voor het groene overwicht. Het openingsoffensief leverde geen goals op en PEC Zwolle liet zich ook zien op de vijandelijke helft. Een halve omhaal van Broerse was geen probleem voor Groningen-doelman Sergio Padt en Tomáš Necid kopte na een voorzet van Jody Lukoki op de schouder van Eric Botteghin.

• ANP Pro Shots
    Doelpoging Joost Broerse in bekerfinale
    Albert Rusnák middelpunt tijdens bekerfinale
    Fans FC Groningen tijdens bekerfinale

Na het enerverende eerste kwartier, viel er in het tweede kwart minder te genieten. Hoewel het zonnetje ging schijnen in De Kuip, ontwikkelde de wedstrijd zich tot een schaakspel. Bovendien vielen er veel slordigheden aan beide kanten te noteren en was er geen doelgevaar meer. In de dertigste minuut had De Leeuw, die al zeven keer scoorde in dit bekerseizoen, kunnen scoren. De spits lette echter niet op toen Mimoun Mahi de bal vanaf rechts panklaar op zijn hoofd leek te leggen.

Waar Mahi namens Groningen bij vlagen voor gevaar zorgde op rechts, deed Jody Lukoki dat aan de zijde van PEC Zwolle. De buitenspeler begon na balverlies van Maikel Kieftenbeld aan een solo en die eindigde met een geplaatst schot met zijn rechterbeen. De inzet ging een meter naast het doel van Padt.

Jody Lukoki met shirt over hoofd na gemiste kans
    Jody Lukoki soleert in bekerfinale

De tweede helft begon evenals de eerste met een kans voor De Leeuw. Na doorkoppen van Mahi kwam de spits vrij, maar zijn inzet werd gestopt door Hahn. Ook PEC Zwolle liet zich al vroeg gelden in het tweede bedrijf. De bekerhouder meende een strafschop te verdienen toen Jesper Drost neerging na een duel met Eric Botteghin. Scheidsrechter Richard Liesveld liet echter doorspelen en in de de daaropvolgende aanval kreeg PEC opnieuw een kans. Ryan Thomas vond Padt op zijn weg.

PEC werd sterker en Groningen-trainer Erwin van de Looi besloot zijn team nieuwe impulsen te geven. Na de vervanging van Lorenzo Burnet, die moeite had met Lukoki, door Hans Hateboer in de rust, bracht hij Jarchinio Antonia in de 62ste minuut voor Mahi. De wissel bleek een gouden greep.

Albert Rusnák viert zijn eerste goal
  • ANP

Koud twee minuten in het veld brak Antonia door op rechts en zijn voorzet belandde via de rug van Bart van Hintum bij Albert Rusnák. De Slowaak schoot via ex-Groningen-speler Joost Broerse in het doel. De openingstreffer leidde tot een explosie van vreugde in het groene gedeelte van De Kuip. Zwolle-coach Ron Jans maakte een minder gelukkige wisselkeuze dan zijn collega, want op het moment van de goal, stond Broerse op het punt te worden vervangen door Trent Sainsbury.

Elf minuten later viel ook het tweede doelpunt. Waar de eerste goal nog met geluk tot stand kwam, was de tweede een kwestie van kwaliteit. Opnieuw stond Antonia aan de basis en weer was Rusnák de maker. Antonia gaf van rechts de voorzet en Rusnák schoot binnen.

PEC Zwolle kwam deze klap niet meer te boven. Ook met invaller Stef Nijland kwam de ploeg van Jans niet tot doelpunten. Groningen had via Juninho Bacuna de score zelfs kunnen uitbouwen, maar de invaller liet een kans liggen.

De beker was hoe dan ook binnen. Na de sensationele 5-1 winst op Ajax van vorig jaar moest PEC Zwolle de prijs dit keer aan FC Groningen laten. Aanvoerder Maikel Kieftenbeld mocht als eerste speler ooit van Groningen de beker omhoog tillen.