Rellen bij betoging Ethiopische joden in Tel Aviv

In Tel Aviv is een demonstratie van Ethiopische Israëliërs tegen racisme uitgelopen op rellen. Betogers gooiden met stenen en flessen naar de politie. Die reageerde met flitsgranaten en een waterkanon. Tientallen mensen zijn gewond geraakt, onder wie zeker twintig politiemensen. Een onbekend aantal betogers is opgepakt.

Aanleiding voor de protestbetoging was een video waarin te zien is dat politieagenten een zwarte Israëlische soldaat slaan en duwen. 

Politie slaat en duwt zwarte soldaat

Duizenden Ethiopiërs liepen door de stad en scandeerden: "Er zijn geen zwarten, er zijn geen witten, er zijn alleen mensen". Op het Rabinplein raakten betogers slaags met de politie. Rond middernacht lokale tijd was het nog altijd onrustig in de stad. 

Non-actief

De Ethiopische gemeenschap in Israël klaagt al langer over discriminatie en racisme. Van de circa acht miljoen Israëliërs komen er zo'n 135.500 uit Ethiopië. In de jaren 80 en 90 kwamen tienduizenden Ethiopiërs naar Israël, nadat Israëlische rabbijnen hadden bepaald dat ze nakomelingen zijn van een verloren Israëlische stam.

Premier Netanyahu zegt dat hij maandag een gesprek zal hebben met Ethiopische activisten en met de Ethiopische militair die door agenten werd mishandeld. In die zaak zijn twee agenten op non-actief gezet.

STER reclame