NOS Nieuws

'Onwezenlijk einde van een mooi evenement'

Oldebroek roundup

"Het is heel heftig. Het is een mooi evenement", zegt burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Oldebroek over het ongeluk met een hoogwerker bij de oldtimershow in zijn gemeente. De kraan viel om terwijl er kinderen in het bakje zaten. Daarbij viel een dode en raakten tien mensen, onder wie kinderen, gewond.

Het jaarlijks terugkerende evenement in Oosterwolde trekt veel bezoekers uit de omgeving, zegt Hoogendoorn. Hij noemt wat er is gebeurd "onwezenlijk". "Het is een kleine gemeenschap. Mensen kennen elkaar allemaal goed." Of alle gewonden uit de regio komen, weet hij niet. "Het evenement trekt ook publiek van buiten Oosterwolde."

Activiteiten

Op het terrein konden mensen meedoen aan verschillende activiteiten. Zo konden bezoekers onder meer grasmaaien, boomzagen met een zaagmachine en was er een beurs voor onderdelen van oude voertuigen. Voor kinderen waren er ook diverse attracties en spelletjes, staat op de website van de organisatie.

Voor het jaarlijks terugkerende evenement was een vergunning verleend, zegt Hoogendoorn. Ook voor de hoogwerker. "De mensen die daarmee werken weten hoe het apparaat werkt. Die nemen ook geen risico's", zegt Hoogendoorn. "Dat wil niet zeggen dat er geen menselijke fout kan worden gemaakt, maar dat moeten we nog helemaal uitzoeken."

Veertiende editie

Het is de veertiende keer dat de tweedaagse oldtimershow werd georganiseerd. De initiatiefnemers willen met de show oude voertuigen, in het bijzonder tractoren, voor een breed publiek toegankelijk maken, schrijft de organisatie op de website. In 2002 werd de show voor de eerste keer georganiseerd.

Bij eerdere edities van de oldtimershow was ook een hoogwerker, waarvan beelden op internet staan. "Dat vinden kinderen natuurlijk spannend. Dus die gingen in het bakje van de hoogwerker omhoog. Blijkbaar heeft de kraan niet stabiel genoeg gestaan, want niet het bakje is naar beneden gekomen, maar de hele kraan ging om", zegt Hoogendoorn.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl