Haperende ICT ANP

Het ministerie van Defensie zegt dat het niet stopt met een groot automatiseringsproject. Volgens NRC Handelsblad wil het ministerie stoppen met de verdere ontwikkeling. Het zou inhoudelijk en financieel een fiasco zijn.

Een woordvoerder van het ministerie benadrukt dat onderdelen van het systeem (ERP) volgend jaar klaar zijn. Die zouden goed werken. Het gaat dan bijvoorbeeld om financiën en materieel. Voor overige toepassingen, zoals de personeelsadministratie, kijkt Defensie wel naar andere mogelijkheden. Maar het wil het automatiseringssysteem ERP daarbij niet bij voorbaat uitsluiten, omdat dat dat niet kan op grond van Europese aanbestedingsregels, zegt het ministerie.

Aanhoudende problemen 

Minister Hennis greep een jaar geleden in op het ministerie vanwege aanhoudende ICT-problemen. Twee maanden geleden schreef ze aan de Kamer dat het beschikbare budget voor de "voltooiing van de basisimplementatie ERP" toereikend is, maar dat er geen ruimte is om nieuwe tegenslagen op te vangen. 

Verschillende Kamerleden hebben naar aanleiding van het NRC-bericht om opheldering gevraagd. Begin vorig jaar concludeerde een onderzoekscommissie uit de Tweede Kamer dat het rijk de besturing en beheersing van ICT-projecten niet op orde heeft. De commissie onder leiding van VVD-Kamerlid Elias noemde het geheel van ICT-organisaties bij de overheid chaotisch. 

STER reclame