NOS Nieuws

De Bevrijding: wat gebeurde er vandaag 70 jaar geleden?

Vandaag 70 jaar geleden: Berlijn valt in handen van de Russen

Op 2 mei geven de laatste Duitse verdedigers van Berlijn zich over. Het Russische leger heeft de stad omsingeld en de Duitse verdediging breekt. Adolf Hitler maakt dat niet meer mee. De Führer heeft twee dagen eerder zelfmoord gepleegd in zijn bunker onder de stad.

De Russische aanval op Berlijn is in januari van 1945 al begonnen, met naar schatting 2,5 miljoen voornamelijk Russische militairen. Duitsland zet daar ongeveer 750.000 manschappen tegenover. De verliezen aan beide zijden zijn aanzienlijk. In totaal sneuvelen ten minste 150.000 militairen in de slag om Berlijn.

De oorlog is op 2 mei nog niet helemaal afgelopen. In andere delen van Duitsland houden Duitse troepen nog stand.

Ook het westen van Nederland wacht op 2 mei nog altijd op bevrijding. De NOS heeft veel persoonlijke herinneringen van gewone Nederlanders aan Bevrijdingsdag in kaart gebracht. Die zijn verzameld op een interactieve kaart, waar ook andere historische beelden van de bevrijdingsdagen zijn terug te zien.

De NOS besteedt op 5 mei veel aandacht aan de Bevrijding van Nederland, zeventig jaar geleden. In het programma De Meidagen, van 18.20 – 19.55 op NPO 1 en NOS.nl, wordt uitgebreid teruggeblikt op de bewogen dagen rond de bevrijding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl