Knops wil opheldering van minister Hennis ANP

Het CDA wil opheldering van minister Hennis over het mislukken van het ICT-project SPEER bij Defensie. NRC Handelsblad meldt op basis van bronnen binnen en buiten Defensie dat Hennis de stekker uit het project wil trekken, omdat het inhoudelijk en financieel een fiasco is.

Er zou de afgelopen jaren zeker 433 miljoen euro aan het project zijn uitgegeven, maar er is nauwelijks resultaat geboekt.

CDA-Kamerlid Knops wil weten waar en door wie er fouten zijn gemaakt. "Het is een grote bende", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Er verdwijnt heel wat belastinggeld in de zakken van bedrijven die niet waarmaken wat ze hebben beloofd."Als minister Hennis stopt met het project is dat een dramatisch besluit, vindt Knops. "Het geeft de onmacht van Defensie weer."

Laakbaar

Ook het D66-Kamerlid Hachchi is kritisch. "Als het klopt dat de minister heeft gewacht met het informeren van de kritische Tweede Kamer, dan is dat zeer laakbaar", zegt Hachchi.

SPEER zou nog niet de helft hebben opgeleverd van wat de bedoeling was. De Algemene Rekenkamer denkt dat de schade niet 433 miljoen euro is, maar zeker meer dan 900 miljoen. Dat geld zou vooral zijn betaald aan externe leveranciers als Capgemini en CGI.

SP-kamerlid Ulenbelt twittert dat "met de laatste euro's een touw voor de ICT-leveranciers moet worden gekocht".

STER reclame