Senator Kees de Lange ANP

Kees de Lange stapt uit de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) in de Eerste Kamer. Hij maakt zijn termijn in de Kamer vol als zelfstandig senator. Daarmee verdwijnt de OSF uit de Eerste Kamer.

De Lange breekt met de OSF, omdat hij niet wil dat Jos van Rey toetreedt tot de partij. Morgen wordt daar tijdens een ledenvergadering over gestemd. 

De OSF is een koepelorganisatie van provinciale partijen en om in de nieuwe Eerste Kamer weer een zetel te bemachtigen, zoekt de partij steun bij Van Rey. Die werd in maart namens de Volkspartij Limburg in de Provinciale Staten gekozen.

De Lange noemt het ondenkbaar dat Van Rey als volksvertegenwoordiger kan optreden, terwijl hij nog voor de rechter moet komen. De Limburgse politicus wordt onder meer verdacht van corruptie.

Geen dag met Van Rey

"Ik ben niet bereid om als senator vertegenwoordiger te zijn van Volkspartij Limburg, en de heer Van Rey, zelfs niet voor een enkele dag", schrijft hij aan de voorzitter van de Eerste Kamer. "Daarom beëindig ik vandaag alle banden die ik nog heb met de OSF." De Lange stelt voor om de naam OSF in de Eerste Kamer te vervangen door Fractie De Lange. 

Het OSF-bestuur verwacht dat de OSF in de nieuwe senaat, die op 9 juni wordt geïnstalleerd, genoeg stemmen heeft voor één zetel. De OSF-senator wordt dan vermoedelijk lijsttrekker Hendrik ten Hoeve. 

STER reclame