NOS Nieuws

Hoe hard is Nepal getroffen?

Dronebeelden verwoesting Nepal

Duizenden doden en verwoeste dorpen. Het is maar een deel van de problemen voor Nepal door de aardbeving van afgelopen weekend. Volgens experts is de beving "een nachtmerrie die werkelijkheid wordt". Wat er gebeurt in de dichtbevolkte regio rond Kathmandu is precies wat ze verwacht hadden.

De beving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter verwoest een deel van het centrum van de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Gebouwen storten in, waaronder eeuwenoude tempels. Zo bezwijkt de Dharahara-toren uit 1832 onder de druk. Al snel wordt duidelijk dat de schade in, maar vooral rond Kathmandu, groot is.

Doden

Het dodental loopt op. Eerst wordt gesproken van honderden doden; later wordt dat bijgesteld naar ruim duizend. Ook op de Mount Everest en in Tibet, Bangladesh en India zijn doden gevallen.

Een dag later wordt de regio getroffen door een zware naschok met een kracht van 6,7. Mensen rennen gillend de straat op uit angst dat meer gebouwen instorten.

Terwijl het aantal doden verder stijgt tot boven de 4000 komt na het weekend de hulpverlening op gang. Tenminste, in Kathmandu. Veel andere gebieden kunnen hulpverleners niet bereiken. Reddingsteams uit binnen- en buitenland zoeken naar overlevenden en proberen de doden te bergen.

USAR

Onder de reddingsteams is ook een Nederlands team. Het 62-koppige Urban Search and Rescue Team gaat helpen. Nederland stelt ook 4 miljoen euro beschikbaar voor humanitaire hulp. In totaal reizen er 54 teams naar Nepal af uit 22 landen. Samen bestaan die teams uit ruim 1700 hulpverleners.

De eerste berichten verschijnen van bezorgde Nederlanders die geen contact kunnen krijgen met familieleden of vrienden in het aardbevingsgebied. Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert in kaart te brengen hoeveel Nederlanders er in het gebied waren op het moment van de aardbeving en met hoeveel van hen nog geen contact is gelegd.

De eerste Nederlanders die de aardbeving hebben meegemaakt, komen terug. Een groep van zestien wandelaars landt op Schiphol. "Ik kom van Kathmandu vandaan en we hebben heftige dingen gezien", zegt een van hen bij aankomst. In de dagen die volgen, keren meer Nederlanders huiswaarts.

Joeri Boom in Nepal

Vermiste Nederlanders

Het ministerie heeft ondertussen achterhaald dat er 800 Nederlanders in Nepal waren tijdens de aardbeving. Van 200 is nog niet bekend waar ze zijn.

Bijna een week na de beving blijkt dat zeker 6100 mensen het natuurgeweld niet hebben overleefd en het einde is nog niet in zicht. Gevreesd wordt dat dat aantal wel eens kan verdubbelen. Onder de doden zou een vrouw uit het Limburgse Kerkrade zijn.

Afgelopen week is Giro 555 geopend om geld in te zamelen voor de ramp in Nepal. Tot nu toe is ruim 4 miljoen euro opgehaald. Hulporganisaties zijn vooral bezorgd over het uitbreken van ziektes, vanwege het gebrek aan water en sanitaire voorzieningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl