NOS Nieuws

De Bevrijding; wat gebeurde er vandaag 70 jaar geleden?

Vandaag 70 jaar geleden: Duitse radio meldt de dood van Hitler

Op de Duitse radio wordt op 1 mei 1945 gemeld dat Hitler is gesneuveld terwijl hij z’n troepen aanvoerde bij de verdediging van Berlijn. In werkelijkheid heeft de Führer in z’n bunker zelfmoord gepleegd. Russische troepen stonden op het punt Berlijn te veroveren. En dat vooruitzicht zou Hitler tot z’n laatste daad hebben gedreven.

Om half elf 's avonds, meldt Radio Hamburg: "Hitler is gesneuveld bij zijn commandopost bij de Rijkskanselarij, terwijl hij tot de laatste adem vocht tegen het bolsjewisme en voor Duitsland." Een staaltje propaganda in de hoop dat Duitse troepen de moed niet helemaal zouden verliezen. De strijd was in Duitsland namelijk nog niet gestreden.

In Nederland maakten de geallieerden vordering om ook de Randstad eindelijk te bevrijden. De NOS heeft veel persoonlijke herinneringen van gewone Nederlanders aan Bevrijdingsdag in kaart gebracht. Die zijn verzameld op een interactieve kaart, waarop ook andere historische beelden van de bevrijdingsdagen zijn terug te zien.

De NOS besteedt op 5 mei veel aandacht aan de Bevrijding van Nederland, zeventig jaar geleden. In het programma De Meidagen, van 18.20 – 19.55 op NPO 1 en NOS.nl, wordt uitgebreid teruggeblikt op de bewogen dagen rond de bevrijding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl